Home Biserici Biserica Reformată din Sic

Biserica Reformată din Sic

Biserica Reformată din Sic Copyright © Consiliul Judeţean Cluj 2011

Biserica medievală din Sic a fost ridicată în secolul al XIII-lea. Aspectul de astăzi al bisericii este gotic, dar aceasta a suferit numeroase intervenţii de-a lungul timpului. În interior pot fi văzute fragmente de frescă de mare valoare, datate în secolul al XIV-lea, tavanul casetat şi pictat, mobilierul pictat, orga şi clopotele datate în secolul al XVIII-lea. Biserica a fost parţial distrusă, împreună cu întreaga localitate, în urma năvălirii tătarilor din anul 1717, de ziua sf. Bartolomeu (24 august), eveniment comemorat până astăzi de întreaga comunitate.

Biserica a fost amplificată şi consolidată în secolele XV-XVI şi XVIII, fiind restaurată în anii 1946-1947, sub coordonarea arhitectului Károly Kós. În interior se păstrează câteva fragmente valoroase de frescă, care îşi aşteaptă includerea într-un program de restaurare.

Potrivit opiniei specialiştilor, construcţia bisericii s-ar fi realizat pe la mijlocul secolului al XIII-lea, după ce invazia tătară din 1241-1242 a distrus localitatea şi vechiul său locaş de închinare. Monument de arhitectură aparţinând stilului gotic, biserica a fost refăcută şi amplificată de către regele Matia Corvin, perioadă în care biserica ar fi fost dedicată Sfântului Spirit (Duh). Fragmentele de frescă din interior, unele dintre acestea datând din secolul al XIV-lea, sunt deosebit de valoroase, putând fi datorate unor meşteri italieni sau unor pictori din regiune formaţi în ateliere artistice de prestigiu.

În epoca Reformei religioase, comunitatea romano-catolică din Sic a adoptat confesiunea reformată-calvină. În anul 1555 a avut loc, la Sic, un important sinod reformat, la care au participat numeroase personalităţi ale epocii, între care şi episcopul reformator clujean Francisc David. În aceeaşi perioadă istorică, biserica din Sic a îndeplinit în mai multe rânduri rolul de sediu al episcopiei reformate din Ardeal.

Biserica a fost distrusă de invazia tătarilor din anul 1717, şi foarte puţine dintre elementele artistice anterioare acestei date au putut supravieţui. Printre acestea, pot fi menţionate două pahare din metal preţios, realizate în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, donate de reprezentanţi ai nobilimii şi de cetăţenii de frunte ai localităţii.

Refacerea bisericii s-a realizat la scurt timp după distrugere, şi pe parcursul secolului al XVIII-lea au fost adăugate noi elemente care i-au sporit valoarea. În anul 1733 a fost instalată orga bisericii, iar în 1753 a fost adus clopotul cel mare, existent şi astăzi. Tavanul pictat al bisericii datează din anul 1770.

logo-cj

Biserica Reformată din Sic

Informatii suplimentare
  • Program de vizitare Biserica este deschisa pentru vizitare.

    contact:

    Adresa parohie Strada I, nr 257 si Strada I, nr 133             

    Telefon parohie 0264228107


Vizitatori online

Avem 26 vizitatori online