Home Biserici Biserica din Vad

Biserica din Vad

Biserica din Vad Copyright © Consiliul Judeţean Cluj 2011

Situată în satul Vad, la cca. 70 km de Cluj-Napoca, biserica a fost ridicată în secolele XIV-XV, fiind ctitorită de voievozii maramureşeni Balc şi Drag. În secolele XVI-XVII aici au funcţionat o episcopie ortodoxă şi o mănăstire, susţinute de stăpânii domeniului Ciceului, Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. Biserica a fost ridicată din piatră, având un plan triconc moldovenesc, fiind prelungită la vest cu un pronaos. Se remarcă portalul de vest şi cel dinspre navă, precum şi ferestrele gotice. Biserica are hramul „Adormirea Maicii Domnului".

Cea mai mare parte a istoricilor consideră biserica din Vad ca fiind o ctitorie a lui Ştefan cel Mare, nefiind însă exclusă nici posibilitatea ca acest aşezământ religios să fi fost înfiinţat de gloriosul urmaş al acestuia, Petru Rareş. Se presupune că începuturile vieţii monastice de la Vad sunt legate de patronajul voievozilor maramureşeni Balc şi Drag, care ar fi ctitorit aici, încă din secolul al XIV-lea, o mănăstire ortodoxă.

Biserica din Vad este realizată din piatră brută, fiind compusă dintr-un pronaos, o navă cu abside laterale rotunde şi un altar pentagonal. Planul edificiului este unul specific moldovenesc, particularităţile sale stilistice apropiind-o de bisericile moldoveneşti de la răsărit de Carpaţi din ultimii ani ai domniei lui Ştefan cel Mare. Biserica din Vad este, prin urmare, o expresie a arhitecturii moldoveneşti în Transilvania. Pe acest şantier au fost însă prezenţi şi meşteri transilvăneni, specialişti în sculptura gotică, care au realizat bolţile şi ferestrele bipartite.

Menţiunile documentare ale episcopilor de Vad datează din cel de-al treilea deceniu al secolului al XVI-lea. O însemnare din 1553 ne spune că „mănăstirea" din Vad ar fi fost construită de doamna Elena, soţia lui Petru Rareş.

În 1717, biserica a fost distrusă de tătari, fiind refăcută abia după mai multe decenii. În 1754, protopopul ortodox din Ocna Dejului, se adresa „pravoslavnicilor creştini" din acest protopopiat, cu rugămintea de a-i sprijini pe locuitorii din Vad pentru refacerea bisericii distruse de păgâni. O nouă refacere a bisericii a avut loc în anul 1838.

Din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în 1948 biserica a fost folosită de Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică), motiv pentru care, în anul 1925, ortodocşii din localitate şi-au construit o nouă biserică. În prezent, în pofida unor incidente înregistrate în anul 1993, biserica continuă să fie administrată de parohia ortodoxă.

Mai multe din această categorie: « Biserica Reformată din Sic
logo-cj

Biserica din Vad

Informatii suplimentare
  • Program de vizitare

    Biserica din Vad este deschisa pentru vizitatori.

    contact:

    Adresa parohie: localitatea Vad nr. 97

    Telefon parohie: 0264 218701


Vizitatori online

Avem 29 vizitatori online