Home Biserici Biserica de lemn din Nicula

Biserica de lemn din Nicula

Biserica de lemn din Nicula Copyright © Consiliul Judeţean Cluj 2011

La 15 august, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula se desfăşoară cel mai important pelerinaj din Transilvania de Nord şi unul dintre cele mai mari din România. La acesta participă sute de mii de credincioşi din toată Transilvania şi din celelalte regiuni ale ţării. Pelerinaje de mai mică amploare au loc însă pe aproape întreaga durată a anului, de la Bunavestire a Maicii Domnului (25 martie) până la Înălţarea Sf. Cruci (14 septembrie). Aici a lăcrimat, între 15 februarie şi 12 martie 1699, renumita icoană pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. În anul 1973, vechea biserică de lemn a mănăstirii a fost distrusă în urma unui incendiu. În locul acesteia a fost adusă, în anul 1974, biserica originară din satul Ţop (azi Pădurenii), construită în secolul al XVII-lea.

Istoria localităţii Nicula consemnează un incendiu de amploare în anul 1602, prilej cu care a fost incendiată şi biserica de atunci a localităţii. O nouă biserică a fost construită de localnici pe dealul „Vergheleu", care va fi înzestrată cu un iconostas în anul 1694 şi cu un clopot datat în 1696. În această biserică a fost aşezată, în anul 1681, icoana Maicii Domnului zugrăvită de maestrul Luca din Iclod, şi tot în această biserică a avut loc miracolul din anul 1699.

La sesizarea autorităţilor, cardinalul Leopold Kollonics a deschis o anchetă pentru a investiga miracolul de la Nicula. Au fost însărcinaţi cu aceasta doi călugări iezuiţi: Sigismund Vizkeleti, parohul Clujului, şi Ladislau Baranyi, parohul Albei Iulii.

În urma audierii a 28 de martori, cei doi iezuiţi au redactat, în 28 martie 1699, un raport care s-a păstrat într-o copie autentificată la conventul de la Cluj Mănăştur. Ancheta a confirmat autenticitatea minunii, iar cardinalul Kollonics, a luat decizia de a încredinţa icoana Ordinului Iezuit. În aceeaşi perioadă, contele Korniş a decis să construiască pentru sătenii din Nicula o nouă biserică de lemn. Mănăstirea Nicula a devenit, în secolul al XVIII-lea, unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din Transilvania. Interesul faţă de Nicula a fost stimulat şi de bula Papei Clement al XIII-lea, din 1767, prin care pontiful acorda „indulgenţa plenară" pelerinilor care se închinau la mănăstire în sărbătorile mariane, în special la 15 august şi 8 septembrie.

În anii 1875-1879, la mănăstirea din Nicula a fost construită o nouă biserică din piatră. În 1928, papa Pius al XI-lea a acordat mănăstirii Nicula statutul de sanctuar marianic. Câţiva ani mai târziu, în 1936, episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, a încredinţat mănăstirea Nicula călugărilor bazilitani (ai Sf. Vasile). Cu această ocazie, icoana a fost instalată în iconostasul bisericii mănăstirii.

În anul 1948, călugării greco-catolici de la Nicula au fost arestaţi de autorităţile comuniste, mănăstirea fiind preluată de o comunitate monastică ortodoxă.

Pentru a împiedica căderea icoanei în mâinile autorităţilor comuniste, unul dintre îngrijitorii mănăstirii a zidit-o într-unul dintre pereţii propriei case. Paisprezece ani mai târziu, fostul îngrijitor al mănăstirii a mărturisit stareţului din Nicula locul unde era ascunsă icoana. Confiscată de organele de securitate, icoana miraculoasă a fost apoi depusă, la solicitarea episcopului Teofil Herineanu, în capela Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

În anul 1973, vechea biserică de lemn a mănăstirii a ars într-un incendiu. În locul ei a fost adusă, în anul 1974, o altă biserică de lemn reprezentativă pentru tradiţia transilvăneană a arhitecturii în lemn, cu o istorie lungă şi plină de semnificaţii.

Icoana făcătoare de minuni a revenit la Nicula în anul 1991, după restaurarea sa de către specialiştii clujeni. Mănăstirea de la Nicula a cunoscut, în ultimele decenii, cea mai înfloritoare perioadă a istoriei sale, fiind transformată într-un centru al culturii şi artei, care găzduieşte în fiecare an zeci de mii de pelerini.

Mai multe din această categorie: Biserica din Feleacu »
logo-cj

Biserica de lemn din Nicula

Informatii suplimentare
 • Program de vizitare

  Mănăstirea Nicula este deschisă pentru vizitatori.

  contact:

  Telefon: +40 (264) 241.835

  Fax: +40 (264) 244.901

  Mobil: +40 (723) 372.698

  E-mail: manastireanicula@yahoo.com

  web: www.manastireanicula.ro

   


Vizitatori online

Avem 30 vizitatori online