Home Biserici Biserica Reformată din Mănăstireni

Biserica Reformată din Mănăstireni

Biserica Reformată din Mănăstireni Copyright © Consiliul Judeţean Cluj 2011

Aparţinând unei vechi mănăstiri medievale, biserica din Mănăstireni a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea. Ridicată sub forma unei biserici-sală romanice, construcţia a suferit de-a lungul timpului numeroase transformări, preluând o serie de elemente gotice şi renascentiste. Pe faţada sudică a turnului sunt amplasate două reliefuri romanice dintre care unul, reprezentând o Melusină, este unic în Transilvania. Mobilierul şi tavanul sunt pictate în secolul al XVIII-lea. În prezent biserica aparţine cultului reformat.

Cea mai veche parte a construcţiei este nava, care conservă o serie de elemente aparţinând stilului romanic, între care trebuie remarcate portalul simpu, semicircular, ferestrele navei, rozasa situată în peretele din vest, deasupra portalului, ferestrele simple de la nivelul inferior al turnurilor.

Este posibil ca invazia mongolă din 1241 să fi afectat localitatea şi să fi numărat printre consecinţele sale distrugerea bisericii. Reconstruirea edificiului s-a realizat, se pare, în cel de-al treilea sfert al secolului al XIII-lea, ea putând fi atribuită lui Filip (Fülöp, Fylpus) din neamul Kalotai.

În 1442, la comanda nobilului localnic Toma Kabos, construcţiei i-a fost adăugat un cor gotic boltit. Lucrări de proporţii mai mici, constând în adăugarea unor elemente gotice târzii şi renscentiste, au fost efectuate în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea (1535, 1642). Mobilierul, amvonul, tavanul casetat, galeriile decorate cu casete se datează în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Biserica a fost restaurată de mai multe ori; lucrări de o amploare mai mare fiind efectuate în anii '30 ai secolului al XX-lea.

Biserica reformată din Mănăstireni este o biserică-sală. Turnul nord-vestic are trei etaje; cel sud-vestic, demolat parţial în 1642, păstrează astăzi doar un singur nivel. Nava dreptunghiulară este susţinută pe latura nordică de trei contraforturi. Turnurile şi nartexul depăşesc ca lăţime nava, iar zidurile interioare de compartimentare nu corespund cu împărţirea tribunei.

Faţada vestică a bisericii este dominată de cele trei nivele superioare şi de coiful turnului nord-vestic. Faţada sudică a turnului sud-vestic se remarcă prin cele două reliefuri romanice aflate aici în loc secundar. Unul dintre reliefuri îl reprezintă pe Arhanghelul Mihail ucigând balaurul. Celalalt, unic în Transilvania, reprezintă o Melusină care alăptează doi şerpi/balauri. Piesa pare să fi ajuns în acest loc cu prilejul restaurărilor din secolul al XX-lea. În afara acestei sculpturi aici se mai găsesc şi doi lei funerari romani. Pe latura nordică este situată o rozasă romanică simplă, în forma „roţii Sfintei Ecaterina". Uşa sacristiei are un ancadrament cu deschiderea dreptunghiulară, lângă aceasta fiind situată o nişă gotică pentru tabernacol.

Hramul bisericii catolice nu este dezvăluit de documentele epocii. S-ar putea ca el să fi fost acela al Arhanghelului Mihail, dacă stela care îl reprezintă pe acesta nu se află întâmplător în peretele sud-estic al bisericii. Întreg acest ansamblu, rezultat al îmbinării armonioase a unor elemente aparţinând mai multor stiluri arhitectonice succesive (romanic, gotic, renascentist, baroc) transformă biserica din Mănăstireni într-una dintre cele mai interesante monumente de arhitectură religioasă din Transilvania.

logo-cj

Biserica Reformată din Mănăstireni

Informatii suplimentare
  • Program de vizitare

    Biserica din Mănăstireni este deschisa pentru vizitatori.

    contact:

    Adresa parohie: localitatea Manastireni nr. 307

    Telefon parohie: 0264375327


Vizitatori online

Avem 27 vizitatori online