Home Cetăți și castele
Cetati si castele

Situat la marginea oraşului Turda, pe platoul numit Dealul Cetăţii, castrul Legiunii a V-a Macedonica a fost ridicat de împăratul Marcus Aurelius în timpul războaielor marcomanice, în anul 168. Castrul ocupa o suprafaţă de peste 23 ha, fiind cel mai mare castru de legiune din Dacia romană. De-a lungul celor cinci decenii de cercetări arheologice, la Potaissa au fost descoperite materiale şi vestigii de o importanţă excepţională. După retragerea aureliană, castrul a fost utilizat în epoca migraţiilor, fapt dovedit, printre altele, de descoperirea mormântului unei prinţese gepide.

Castelul de la Răscruci a fost construit în stil neoclasic la începutul secolului al XIX-lea pe locul vechii reşedinţe de vară a nobililor din familia Bánffy, care stăpâneau şi castelul învecinat de la Bonţida. Corpul principal al castelului este aşa-numitul Pavilion, o construcţie cu elemente care amintesc de arhitectura romană. În interior se remarcă salonul de primire, cu pereţii îmbrăcaţi în lemn, tavan casetat şi şi cu un mobilier bogat decorat. Aceeaşi familie Bánffy a ridicat şi castelul de la Bonţida, la origine un ansamblu renascentist, care a suferit importante transformări în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. Castelul de la Bonţida a fost supranumit Versailles-ul Transilvaniei. Este înscris pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004.

Cetatea Bologa, situată la cca. 60 km distanţă de Cluj-Napoca, pe drumul spre Oradea, datează de la începutul secolului al XIV-lea, fiind una dintre cele mai importante fortificaţii ale Transilvaniei medievale. Cetatea se remarcă în special prin donjonul circular, unul dintre foarte puţinele păstrate în Transilvania. Cetatea a fost, de-a lungul timpului, scena unui mare număr de evenimente istorice importante. În anul 1399 cetatea a fost acordată de regele Sigismund de Luxemburg domnitorului muntean Mircea cel Bătrân, pentru rolul jucat de acesta în războaiele antiotomane.

 

logo-cj

Vizitatori online

Avem 12 vizitatori online