Home Cetăți și castele Castelele Banffy din Răscruci și Bonțida

Castelele Banffy din Răscruci și Bonțida

Castelele Banffy din Răscruci și Bonțida Copyright © Consiliul Judeţean Cluj 2011

Castelul de la Răscruci a fost construit în stil neoclasic la începutul secolului al XIX-lea pe locul vechii reşedinţe de vară a nobililor din familia Bánffy, care stăpâneau şi castelul învecinat de la Bonţida. Corpul principal al castelului este aşa-numitul Pavilion, o construcţie cu elemente care amintesc de arhitectura romană. În interior se remarcă salonul de primire, cu pereţii îmbrăcaţi în lemn, tavan casetat şi şi cu un mobilier bogat decorat. Aceeaşi familie Bánffy a ridicat şi castelul de la Bonţida, la origine un ansamblu renascentist, care a suferit importante transformări în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. Castelul de la Bonţida a fost supranumit Versailles-ul Transilvaniei. Este înscris pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004.

Bonţida este situată pe DN 1C, la 30 km faţă de municipiul Cluj-Napoca, în nord-vestul Podişului Transilvaniei, în mare parte pe malul drept al Someşului Mic.

Domeniul de la Bonţida a intrat în posesia familiei Bánffy printr-o donaţie a regelui Sigismund de Luxemburg, realizată în anul 1387. Localitatea era una dezvoltată, fiind considerată reşedinţa comitatului Dăbâca.

CASTELUL DE LA BONŢIDA

În 1437, în timpul tulburărilor din nordul Transilvaniei provocate de răscoalele ţărăneşti, regele Albert de Habsburg a acordat familiei Bánffy dreptul de a îşi construi o fortăreaţă la Bonţida, care să protejeze reşedinţa domeniului. Acest nucleu fortificat a fost consolidat şi extins pe parcursul secolului al XVI-lea. Cea mai importantă fază a cosntrucţiilor de la Bonţida este legată de activitatea lui Dionisie (Denes) Bánffy (1638-1674), consilier al principelui Mihail Apafi, comite de Cluj şi de Dăbâca şi baron al Imperiului German. Dionisie Bánffy a iniţiat construcţia unui ansamblu fortificat de mari dimensiuni, cu bastioane la cele patru colţuri şi cu un puternic turn de poartă, sub coordonarea arhitectului veneţian Agostino Serena.

În secolul al XVIII-lea a fost realizată reconstrucţia castelului în stilul baroc austriac, lucrarea fiind coordonată de arhitectul Joseph Emanuel von Erlach. În această etapă castelului i-a fost conferită o nouă configuraţie, prin dispunerea construcţiilor în forma literei U. Tot acum au fost realizate curtea de onoare, manejul, grajdul, remiza şi locuinţele servitorilor. O realizare importantă a fost parcul de pe malul râului, cu alei, lac statui şi fântâni arteziene. În concepţia integrativă specifică artei baroce, palatul şi mediul înconjurător se aflau într-o relaţie de strânsă interdependenţă şi de influenţare reciprocă. În baza acestei concepţii, parcul a fost amenajat după un proiect realizat de arhitectul Johann Christian Erras, care a transpus în acest spaţiu forme de o claritate clasicistă, dominate de o geometrie strictă. Sculptorul Johann Nachtigall a realizat grandioase statui de piatră inspirate din opera poetului antic Publius Ovidius Naso.

La începutul secolului al XIX-lea, turnul de poartă a fost demolat, din materialul rezultat fiind ridicată o moară de apă la care aveau acces şi locuitorii de pe domeniu. În 1850 a fost realizată o nouă aripă a clădirii, sub conducerea arhitectului Anton Kagerbauer (1814-1872), care a reorganizat şi parcul după modelul romantismului englez.

Castelul de la Bonţida a avut mult de suferit în cursul secolului al XX-lea. În 1944, acesta a fost transformat în spital de campanie. Trupele germane au jefuit şi devastat castelul, ca răzbunare faţă de atitudinea politică a proprietarului acestuia, contele Miklós Bánffy, care iniţiase negocieri între guvernele României şi Ungariei pentru întoarcerea armelor împotriva Germaniei.

CASTELUL DE LA RĂSCRUCI

Castelul de la Răscruci a fost construit în stilul neoclasic eclectic, fiind înconjurat de unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy. Aici a fost amenajat şi un lac, iar în mijlocul parcului era amplasat un porumbar. Castelul de la Răscruci era folosit ca reşedinţă de vară, aici fiind situate o casă de oaspeţi, restaurată între anii 1752-1755, un grajd şi alte dependinţe.

Clădirea actuală, aşa-numitul Pavilion, construit după modelul castelelor nobiliare din Anglia, a fost realizat de contele Denes (Dionisie) Bánffy (1776-1854). Începute în anul 1809, lucrările erau finalizate în preajma anului 1820. Faţadele sunt decorate cu frontoane şi cornişe proeminente, decorate cu pilaştri împodobiţi cu motive florale. Deschiderile din faţade prezintă ancadramente austere, iar accesul principal se realizează pe două scări care conduc spre o terasă susţinută de opt coloane dorice.

În timpul revoluţiei de la 1848-1849, castelul de la Răscruci a fost afectat de confruntările între diferitele tabere care îşi disputau stăpânirea Transilvaniei.

Renovări importante au fost realizate, după această dată, de către baronul Albert Bánffy (1818-1886), care a amenajat la castel un centru de echitaţie.

Castelul a fost locuit de fiul lui Albert, Adam Bánffy (1847-1887), un pasionat al artei, istoriei şi literaturii, care a adăugat cel de al doilea etaj al clădirii şi s-a ocupat şi de amenajările interioare. Salonul, tipic renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renaşterii germane, fiind imprimate cu blazonul şi genealogia familiei Bánffy.

Fiul lui Adam, Albert Bánffy (1871-1945) a conferit faţadei clădirii aspectul său actual şi contribuit în mod decisiv la amenajarea parcului castelului, care rivaliza în această perioadă cu parcul castelului vecin de la Bonţida.

Între 1967 şi 2007 a fucţionat aici o unitate de învăţământ pentru copii cu nevoi speciale, care a fost desfiinţată pentru a permite implementarea unor proiecte de valorificare a domeniului.

Mai multe din această categorie: « Cetatea Bologa Castrul Potaissa »
logo-cj

Castelele Banffy din Răscruci și Bonțida

Informatii suplimentare
 • Program de vizitare

  Castelul de la Bonţida

  Luni 9 - 20
  Marţi 9 - 20
  Mirecuri 9 - 20
  Joi 9 - 20
  Vineri 9 - 20
  Sâmbătă 9 - 20
  Duminică 9 - 20

  Cafeneaua din incinta castelului este deschisa in lunile aprilie-octombrie zilnic intre 9-17. Luni este inchisa. În lunile noiembrie-martie este deschisă in weekend.

  Contact:

  Telefon: 0264-439858
  Adresa: Cluj, str. Breaza nr. 14/A
  E-mail: office@transylvaniatrust.roVizitatori online

Avem 15 vizitatori online