Home Cetăți și castele Castrul Potaissa

Castrul Potaissa

Castrul Potaissa Copyright © Consiliul Judeţean Cluj 2011

Situat la marginea oraşului Turda, pe platoul numit Dealul Cetăţii, castrul Legiunii a V-a Macedonica a fost ridicat de împăratul Marcus Aurelius în timpul războaielor marcomanice, în anul 168. Castrul ocupa o suprafaţă de peste 23 ha, fiind cel mai mare castru de legiune din Dacia romană. De-a lungul celor cinci decenii de cercetări arheologice, la Potaissa au fost descoperite materiale şi vestigii de o importanţă excepţională. După retragerea aureliană, castrul a fost utilizat în epoca migraţiilor, fapt dovedit, printre altele, de descoperirea mormântului unei prinţese gepide.

În anul 168, în timpul războaielor marcomanice, împăratul Marcus Aurelius a stabilit la Potaissa sediul Legiunii a V-a Macedonica, cu un efectiv de aproximativ 5000 de militari. Doi ani mai târziu, legionarii au început construirea unui castru impunător, cu o suprafaţă de 23 de hectare, în care se aflau mai multe clădiri, cea mai importantă fiind aceea a comandamentului. Legiunea a rămas ulterior la Potaissa până la părăsirea Daciei de către romani. Prin dimensiunile sale de 573 x 408 m, castrul se înscria în categoria acelora mijlocii din Imperiul roman.

Importanta fortificaţie din piatră a rămas în picioare multe secole după plecarea legiunii, fapt confirmat de relatările călătorilor străini aflaţi în trecere prin Turda. Pietrele utilizate la construcţia castrului roman au fost folosite pentru ridicarea mai multor clădiri medievale din centrul Turzii. În castru au fost descoperite numeroase bunuri culturale de mare valoare istorică şi arheologică, păstrate astăzi în colecţiile muzeelor din ţară şi din străinătate (în special cele din Budapesta şi din Berlin). Muzeul de Istorie din Turda deţine, la rândul său, un număr important de piese descoperite în interiorul castrului şi în alte puncte de pe harta localităţii.

Cercetări sistematice au fost iniţiate însă abia în anul 1958, ele dobândind însă amploare doar cu începere din anul 1971. În ultimele patru decenii, cercetările arheologice realizate în castrul roman de la Turda s-au desfăşurat cu o ritmicitate aproape anuală şi cu rezultate semnificative pentru istoria Daciei romane.

În punctul „Piatra Tăiată", la 1,5 km de intrarea în Cheile Turzii, se afla în perioada romană principala carieră a oraşului şi a castrului Potaissa. În carieră şi în împrejurimile sale s-au descoperit materiale arheologice romane, între care mai multe monede, indicând existenţa unei aşezări în preajma carierei. Descoperirile indică existența unei așezări în preajma carierei de calcar.

Cercetările arheologice au fost însoţite de lucrări de consolidare şi conservare a obiectivelor importante din castru, printre care se numără turnul de Nord-Vest, unul dintre turnurile de curtină, porta decumana şi principia, care au devenit astfel puncte vizitabile. Cercetările arheologice recente au scos la iveală încă un edificiu impresionant al castrului – termele, întinse pe o suprafaţă de peste 5000 de metri pătraţi – care au fost puse în valoare prin lucrări de conservare primară. În apropierea termelor se afla o palestra, sală pentru exerciţiile fizice pe care romanii le practicau înainte de îmbăierea propriu-zisă. Au foast descoperite, de asemenea, câteva dintre sculpturile care decorau termele, între care un bust de marmură al lui Hercule şi un cap al zeului Serapis.

Săpăturile arheologice din castrul legiunii V Macedonica, întreprinse de Institutul de Studii Clasice al Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi de Muzeul de Istorie din Turda, au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului muzeal cu piese de valoare istorică şi artistică deosebită şi au realizat progrese în dezvelirea celui mai important obiectiv istorico-arheologic al Potaissei.

În anul 1997, cu prilejul Congresului internaţional al frontierelor romane, au fost amplasate panouri explicative bilingve la principalele obiective cercetate, fiind realizat şi amplasat în teren, de asemenea, şi un panou cu planul castrului.

Accesul rutier în castru este semnalizat prin indicatoare şi se poate face din două direcţii: pe lângă Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi dinspre DN1, pe strada Romană.

Mai multe din această categorie: « Castelele Banffy din Răscruci și Bonțida
logo-cj

Castrul Potaissa

Informatii suplimentare
  • Program de vizitare

    Castrul poate fi vizitat oricând, cu excepţia câtorva obiective.

    contact:

    Telefon: 0264311826


Vizitatori online

Avem 17 vizitatori online