Home Muzee
Muzee

Înfiinţat în anul 1922, Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie muzeală inaugurată în Transilvania după Marea Unire din 1918 şi cel mai vechi muzeu de profil din România. Sediul central este localizat în palatul „Redut", cea mai importantă clădire monument a Transilvaniei în epoca modernă. Expoziţia permanentă a muzeului, premiată de Consiliul Internaţional al Muzeelor, oferă o perspectivă unică asupra civlizaţiei tradiţionale şi a diversităţii culturale specifice spaţiului transilvănean. Expoziţiei pavilionare i s-a adăugat, în 1929, un muzeu în aer liber, situat în pădurea Hoia, în care sunt reunite câteva dintre cele mai importante monumente de arhitectură tradiţională ale României. În 1999, secţia în aer liber a fost redenumită Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia", omagiind astfel personalitatea întemeietorului acestui muzeu.

Muzeul de Artă Cluj îşi are sediul într-una dintre clădirile simbol ale Clujului: Palatul Banffy, monument reprezentativ pentru arhitectura barocă din Transilvania şi unul dintre cele mai frumoase palate nobiliare urbane din Transilvania. Construit între anii 1774 şi 1785, ca reşedinţă privată a contelui Gheorghe Bánffy, guvernatorul Transilvaniei, palatul a fost proiectat şi realizat de arhitectul Johann Eberhard Blaumann. Muzeul a luat fiinţă în anul 1951 prin concentrarea unor colecţii mai vechi, provenite din fondurile Muzeului Ardelean şi mai ales din colecţiile Universităţii din Cluj (Pinacoteca „Virgil Cioflec"), la care s-au adăugat numeroase donaţii şi achiziţii. Muzeul de Artă organizează, de asemenea, un mare număr de expoziţii temporare şi de evenimente culturale.

Aflată în prezent în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Colecţia de Istorie a Farmaciei este situată în cea mai veche farmacie din Cluj, „La Sfântul Gheorghe", atestată documentar pentru întâia dată în anul 1573. De la începutul secolului al XVIII-lea până în anul 1949 farmacia a fost condusă de Alexander Schwartz (1727-1749), de Tobias Maucksch şi de urmaşii săi (1752-1822), de Daniel Szláby şi de moştenitorii săi (1822-1863) şi de familia de farmacişti Hintz (1863-1949).

La originea acestui muzeu se află colecţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu (Gyula) Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean. Această colecţie a fost donată muzeului, fiind îmbogăţită pe parcursul timpului prin alte donaţii valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele XVI-XIX.

Muzeul Memorial „Octavian Goga" din Ciucea este amplasat pe malul Crişului Repede, într-un cadru natural deosebit, la circa 80 km de Cluj-Napoca, deţinând nouă clădiri ridicate pe un domeniu cu o suprafaţă de 4 hectare. Principalul obiectiv este castelul în stil neogotic, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, cumpărat de Octavian Goga în anul 1919 de la văduva poetului maghiar Ady Endre. Aici a fost ridicat, după planurile arhitectului George Matei Cantacuzino, mausoleul lui Octavian şi a Veturiei Goga. Domeniul adăposteşte, de asemenea, o mănăstire de maici. În anul 1966, domeniul a fost donat de către Veturia Goga statului român, devenind în acelaşi an muzeu memorial.

logo-cj

Vizitatori online

Avem 14 vizitatori online